Sportpodotherapeutische onderzoek
Sportpodotherapeutisch onderzoek
Een sportpodotherapeutisch onderzoek wordt uitgevoerd door onze sportpodotherapeuten. Sportpodotherapie is een specialisatie binnen het vakgebied podotherapie. De sportpodotherapeut behandelt sport gerelateerde klachten aan de rug, heup, knie, enkel en voet. Tijdens het sporten wordt het lichaam aan grotere en meer explosieve krachten blootgesteld dan tijdens het dagelijks leven. Dit zorgt voor een hoger risico op het ontstaan van blessures.
Het hele lichaam werkt samen als een bewegingsketen. Wanneer er een afwijking in de voet aanwezig is, zorgt dit voor een verstoring in de keten wat kan resulteren in klachten hogerop zoals in de knie of heup. Een voorbeeld van een verstoring is een blokkade of een foutieve voetstand. Tijdens het onderzoek wordt dan ook gekeken naar de gehele bewegingsketen om verstoringen te behandelen. Dit kan zowel bij klachten of preventief om de kans op het ontstaan/verergeren van blessureleed te verkleinen. Ook als er geen klachten zijn kan er een verstoring van de bewegingsketen aanwezig zijn. Dit kan op langer termijn toch klachten of blessures veroorzaken. Preventief starten met een behandeling kan dan blessureleed voorkomen. Iedere sport vraagt om een andere kijk naar het onderzoek. De verschillen zitten in de bewegingen, de grond waarop gesport wordt en het type sportschoen wat gebruikt wordt. Een verkeerd opgebouwd trainingsschema kan al leiden tot blessures/overbelastingen. Een sportpodotherapeut kijkt naar de verschillende factoren en zal op basis van het onderzoek een sport specifiek behandelplan opstellen.
Wat houdt een sportpodotherapeutisch onderzoek in?
- Intake
- Lichamelijk onderzoek
- Diagnostische testen
- Drukmeetanalyse
- 2D/3D scan
- Loopanalyse
- Analyse van de sportschoenen
In aanvulling van het onderzoek kan er gebruik worden gemaakt van echografie.
Welke behandelmogelijkheden zijn er?
- Podotherapeutische sportzolen
- Manuele therapie van de voet, enkel en onderbeen
- Druk ontlastende therapie
- (Sport)schoen adviezen
- (Sport)taping
- Dry needling
- Trainingsadviezen
- Samenwerken met en/of verwijzen naar andere betrokkenen in het sportproces zoals een sportfysiotherapeut, sportarts, trainer/coach etc.
Wat is het doel van een sportpodotherapeutische behandeling?
- Herstel van blessures
- Preventie van blessures
- De sporter zo snel en verantwoord mogelijk de sport laten hervatten
- Begeleiding tijdens de herstelperiode naar klachtenvrij sporten